تاریخچه

حکم مجوز پژوهشکده

در تاریخ 23/6/1386 مجوز پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن (اعجاز قرآن) از وزارت علوم تحقیقات و فناوری اخذ گردید. در ادامه تصویر دورنگار این حکم ارائه شده است.
 

تغییر نام پژوهشکده اعجاز قرآن به «پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن»

از سال ۱۴۰۰ بر اساس دلایل زیر و مصوبه شورای پژوهشکده، نام پژوهشکده به «پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن» تغییر یافت:
​​​​​​​
1- یکی از راه های مهم و کلیدی برای نمایش و یا اثبات ابعاد مختلف اعجاز قرآن کریم روی آوردن به مطالعات میان‌رشته ای است. بنابراین با تمرکز بر روی مطالعات میان  رشته  ای قرآن کریم می‌توان بسیار روشمندتر به اعجاز قرآن کریم در حوزه  های مختلف دانش دست پیدا کرد

2- کاربردی  سازی مطالعات قرآنی برای حل مسائل فردی-اجتماعی از مهمترین دغدغه  های این پژوهشکده محسوب میشود. البته هدف اصلی قرآن کریم هدایت و راهنمایی انسانها است که ضرورت کاربردی  سازی آن برای حل مسائل فردی و اجتماعی را نشان می  دهد. با توجه به اهمیت هدف «هدایتی» قرآن، به نظر میرسد اهمیت کاربردی  سازی مفاهیم قرآن کریم کمتر از اثبات و نمایش «اعجاز قرآن» نباشد و ضروری است که بتوان بدان دست یافت. مهمترین رویکرد در «کاربردی سازی» مطالعات قرآنی، استفاده از روش‌ها و رویکردهای میان  رشته ای است. به همین جهت ضرورت دارد که در کنار «اعجاز قرآن» به بحث «کاربردی سازی» مطالعات قرآنی در زندگی فردی و اجتماعی نیز توجه داشته باشیم.

3- در طول تمام این سالها پژوهشکده علاوه بر «اعجاز قرآن» همیشه «مطالعات میان  رشته  ای» را به  عنوان رکنی رکین مد نظر داشته و با همین نگاه نیز دو رشته «قرآن کاوی رایانشی» و «علوم قرآنی گرایش اعجاز قرآن» را تاسیس نموده است. مطالعات میان  رشته  ای علاوه بر اینکه می  توانسته‌اند مستقلاً دست آوردهای شاخصی را در اختیار قرار دهند، مقدمه مناسبی برای نمایش و اثبات اعجاز قرآن نیز محسوب می  شوند. به همین دو دلیل نیز تاکنون زمینه خوبی برای تغییر عنوان پژوهشکده به «مطالعات میان  رشته  ای قرآن کریم» به وجود آمده  است

4- تاکنون پژوهشکده فعالیتهای بسیار زیادی (اعم از تالیف کتاب، مقاله، و مجموعه مقالات، برگزاری نشستها و کارگاه  های تخصصی، و همچنین برگزاری همایشهای ملی و بین المللی) مرتبط با مطالعات میان رشته‌ای و اعجاز قرآن کریم انجام داده است. همین موضوع نیز ظرفیت بالفعل خوب پژوهشکده برای ورود جدی‌تر به این حوزه را نشان می‌دهد. خوشبختانه در ایران تاکنون توانسته‌ایم به مرجعیتی نسبی در این زمینه دست پیدا کنیم.

5- گرچه بحث اعجاز قرآن کریم در حوزه‌های علوم طبیعی ظرفیت بسیار خوبی دارد، امّا در حوزه علوم انسانی آنچه که بیشتر اهمیت پیدا می‌کند مطالعات میان‌رشته ای است. به همین جهت برای استفاده بیشتر از قرآن کریم و برقراری ارتباط حوزه‌های مختلف دانشی با قرآن، ضروری است که در کنار اعجاز قرآن به بحث «مطالعات میان رشته‌ای قرآن» نیز پرداخته شود.

6- با توجه به موارد پیش‌گفته، شمول بیشتر عنوان «مطالعات میان رشته‌ای قرآن» ضرورت تغییر نام پژوهشکده بدان را نشان می‌دهد.

تایید مراجع  تقلید نسبت به فعالیت‌های پژوهشکده

با توجه به اهمیت و پیچیدگی معارف قرآنی و خطر انحراف در فهم آیات قرآنی، در تمامي گروه‌ها، متخصصين قرآن و حديث به عنوان ناظر در تحقیقات حضور خواهند داشت و اساتید و پژوهشگران را در انجام امر تحقیق و پژوهش یاری خواهند کرد. به همین منظور برای دوری از هر گونه شبهه، از بدو تاسیس پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن (اعجاز قرآن) ، هیئت موسس این پژوهشکده در ارتباط نزدیک با مراجع عظام قم بوده است. حضرات آیات عظام مکارم شیرازی، جعفر سبحانی و ... در متن‌هایی که در ادامه آورده شده، ضمن تائید فعالیت‌های صورت گرفته به اهمیت تحقیق و تفحص در حیطه اعجاز قرآن اشاره نموده‌اند.
 
 
تفاهم نامه پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن (اعجاز قرآن) و موسسه اسرا قم

دانشگاه شهید بهشتی در راستای وظایف علمی و پژوهشی خود و در جهت گسترش معارف دینی و ایجاد بینشی عمیق نسبت به معارف اسلامی پس از اقدام به تاسیس پژوهشکده اعجاز قرآن، اقدام به تنظیم تفاهم نامه با موسسه اسرا نموده است. لازم به ذکر است که موسسه اسرا دارای پشتوانه قوی فکری و علمی است و سالهاست که در زمینه فهم و تفسیر قرآنی فعالیت کرده و ده ها عنوان کتاب و مقاله حاصل فعالیت چندین ساله پژوهشگران و محققان این موسسه است.
​​​​​​​
تفاهم نامه مذکور مابین جناب آقای حجت الاسلام و المسلمین سعید جوادی آملی به نمایندگی از موسسه اسرا و جناب آقای دکتر محمد مهدی طهرانچی معاونت پژوهشی و فناوری وقت دانشگاه شهید بهشتی منعقد گردید. هدف از تنظيم و اجراي اين تفاهم نامه، ايجاد ارتباط و تبادل اطلاعات علمي، پژوهشي و برگزاري دوره هاي آموزشي مشترك میان دو مرکز علمی بوده است. محورهای همکاری که در این تفاهم نامه بدان ها اشاره شده است شامل مواردی چون همکاری موسسه اسرا در راهنمایی قرآنی پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری و همچنین اظهارنظر و داوری مقالات و پایان نامه های تهیه شده در پژوهشکده اعجاز قرآن، همکاری موسسه اسرا در برگزاری جلسات مشترک به منظور بررسی مسائل کلی پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن (اعجاز قرآن) ، همکاری موسسه اسرا در ارائه منابع علمی اعم از کتاب و نوار و محتوای دیجیتالی به دانشجویان وپژوهشگران پژوهشکده و مشارکت در برگزاری کنفرانس سالیانه اعجاز قرآن در پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن (اعجاز قرآن) می شود. پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن (اعجاز قرآن) نیز در راستای توسعه روابط بین الملل با دانشگاه ها، پژوهشکده ها و اندیشمندانی که در زمینه اعجاز قرآن فعالیت می کنند، گام خواهد برداشت و همچنین در جهت تامین مالی برای موارد ذکر شده در تفاهم نامه اقدام خواهد کرد.